Knuppel in de hoenderhok

 

 

Knuppel in de hoenderhok,

Door de plotselinge aandacht voor asielzoekers moet ik steeds denken aan een knuppel in een hoenderhok. Niet aan de uitdrukking maar echt letterlijk een knuppel in een hoenderhok gooien en dan wachten hoe lang het duurt voordat de kippen overgaan tot de orde van de dag. Ik heb op een kippenboerderij gewoond en dat een paar keer gedaan en telkens weer verbaasde het me hoe snel het plotselinge gekakel overgaat in gemoedelijke gescharrel. Ze kijken daarna niet meer op of om.

Al meer dan twintig jaar hebben we te maken met Islamitische asielzoekers, Bosniërs, Somaliërs, Irakezen, Afghanen, Syriërs enz. maar pas afgelopen maand zijn ze ontdekt. En de hele Islamitische gemeenschap struikelt over elkaar heen om ze uit te nodigen voor het Offerfeest. Daar ben ik ontzettend blij mee maar vraag me af of ik dit moet zien als ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald’ of ‘knuppel in de hoenderhok’? De reden van mijn twijfel is de schaamteloosheid waar men zichzelf op de borst slaat. De foto’s worden massaal op Facebook gedeeld zonder een greintje bescheidenheid. Ik heb een geval gezien met meer dan 80 foto’s om er maar zeker van te zijn dat de privacy van geen enkele vluchteling is gewaarborgd. Waar blijft de introspectie met de vraag, waarom doen wij dat nu pas en waar blijft het respect voor de integriteit en eigenwaarde van deze mensen die plotseling tegen wil en dank zijn gebombardeerd tot PR stunts voor moskeeën en religieuze instellingen? En om de schaamteloosheid helemaal compleet te maken, worden de christenen die al jaren zich bekommeren om vluchtelingen ook nog eens beschuldigd van zieltjes winnen. En of we massaal Korans en gebedskleedjes willen doneren anders worden de vluchtelingen allemaal bekeerd. En dan? Wat denk je op te lossen met een Koran en een gebedskleed? Ongeacht hun motivatie zijn de christenen consequent met hun aandacht aan de vluchtelingen. Ze zijn jarenlang dag in dacht uit bezig met potentiële christenen, dat is hun missie. Een beetje bescheidenheid en als het kan wat schaamte is wel op zijn plaats.

Gelukkig zijn er ook organisaties die zich altijd hebben ingezet voor vluchtelingen en de minder bedeelden zoals Interculturele Stichting Salaam in Rotterdam. Er zijn tal van individuen die spontaan een inzamelingsactie zijn begonnen om vervolgens deze stichting te bellen. Wel de eer maar niet het werk. Als je iets wil betekenen voor je medemens graag, maar tel dan tot 10 en informeer hoe je dat het beste kan doen en kijk om je heen naar bestaande initiatieven met ervaring en een netwerk. Vraag wat er nodig is en hoe je het beste kan helpen. Zodat er niet aan de ene kant voedsel en kleding ligt te beschimmelen terwijl er aan de andere kant helemaal niks is. Denk aan je broeders en zusters ook tijdens je gebed.

Dus ik hoop van ganse hart dat deze aandacht niet tijdelijk is en dat de plotselinge aandacht niet zo snel verdwijnt als het gekomen is. En dan we onze verantwoordelijkheid nemen omwille van Allah. Allah houdt immers meer van wat klein is en consequent dan wat groot en eenmalig is. En we zijn het hele jaar door verantwoordelijk voor elkaar en niet alleen met Ramadan en feestdagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s