Hoe heet die vrouw die in Mali vrouwenbesnijdenis succesvol bestrijdt?

Tijdens de conferentie in Barcelona vroeg ik me af waarom ik in Nederland niks over heb gehoord. Dit is de tweede keer en moslimvrouwen zijn een hotitem in de media met Hirsi Magan als boegbeeld. Maar Magan was niet aanwezig wel kwam ik een vrouw uit Pakistan tegen die speciaal voor deze bijeenkomst in haar eentje is gekomen. 

Een probleem oplossen gaat in drie stadia.

 Ten eerste moet je het probleem erkennen en bespreekbaar maken.

Ten tweede ga je kijken naar de oorzaak van het probleem omdat je daar meestal de oplossing vindt

Daarna ga je oplossingen bedenken en implementeren.

Het derde is het moeilijkste, omdat je te maken hebt met verschillende mensen en belangen. Een oplossing bedenken en uitvoeren vergt ook heel veel tijd en energie. Het zou wel eens jaren duren of zelfs generatie kunnen duren. En om een probleem te kunnen oplossen moet je toch doorzetten en genoegen nemen met kleine overwinningen, waarbij je ook rekening moet houden dat je bij tegenslag soms helemaal weer opnieuw moet beginnen. Het mag duidelijk zijn dat hoe moeilijk of gevaarlijk de eerste stadia zijn, het nog altijd de makkelijkste fasen zijn.

Als je met je ontdekking de media haalt ben je ook gelijk een pionier op voorwaarde dat niemand anders het heeft bedacht. Pioniers stuiten ook op veel weerstand van de gevestigde orde, wat hun positie alleen nog meer gratie geeft. Iedereen houdt van de underdog. Als je zelf geen pionier bent is het beste wat je kan doen, de pionier omarmen en jezelf te zien als de kleine David tegen de grote Goliath. It’s the next best thing.

Ayaan Hirsi Ali gaat de Nederlandse geschiedenis in als de eerste vrouw ter wereld die het aandurft om vrouwenonderdrukking binnen de islam kenbaar te maken en ertegen te strijden. Omdat zij de eerste is, hoeft ze ook niks te doen om het bepaalbaar te maken, omdat dat de eerste stap is naar de oplossing. We mogen niets van haar verwachten of eisen, omdat het feit alleen al dat ze met gevaar voor eigen leven het voor anderen opneemt een heldendaad op zich is. Ze heeft heel intellectueel Nederland achter zich weten te scharen, dat zichzelf minstens net zo dapper acht. Ook zij hebben meegeholpen bij het ontdekken van het wiel. En daar is heel Nederland trots op omdat Nederland het eerste land is dat het durft op te nemen voor de moslimvrouw. Door in de eerste stadium te blijven hangen behaal je maximale erkenning voor minimale inspanning.

Maar stel je voor dat Ayaan niet de eerste vrouw is en dat wereldwijd vrouwen zich met woord en daad verzetten tegen onderdrukking met gevaar voor eigen leven, waar ze niet kunnen rekenen op kogelvrije woningen en bodyguards op kosten van de staat. En dat deze vrouwen puur uit ideologie strijden en er geen cent aan verdienen. Dat deze vrouwen al eeuwen verder zijn met hun woorden om te zetten in daden. Dat ze de Koran hebben bestudeerd en we dus niet alleen afhankelijk zijn van de uitleg van mevrouw Hirsi Magan.

In dat geval zou het heldendom van AHA op z’n minst een genante vertoning zijn.

Omdat deze vrouwen bestaan, zou er ook een toetsmiddel bestaan voor Magans motieven . Waarom gaat Magan niet naar conferenties van islamitisch feministen, maar gaat ze wel de wereld rond om haar ontdekking van het wiel te promoten? Waarom zie je haar nooit naast vrouwen die vrouwenbesnijdenis bestrijden? Waar nam ze de petitie tegen het dumpen van importbruiden niet aan van de MVVN?

Daarnaast zou ook de ware intentie van haar fans duidelijk zijn. Als je oprecht geïnteresseerd bent in de positie van de Islamitische vrouw hoe komt het dan dat je deze vrouwen niet kent? Ayaan is toch uniek?

Wat ook bijzonder is dat Ayaan geen islamitische fans heeft in Nederland maar dat haar aanhangers tegen de islam zijn. Het antwoord van Magan en consorten is dat moslimvrouwen te bang zijn om voor hun mening op te komen. Maar gek genoeg zijn ze niet bang om de wereld rond te vliegen om allerlei conferenties en congressen bij te wonen en manifesten en boeken te schrijven. Het wordt moslimvrouwen kwalijk genomen dat ze zich niet achter Magan scharen. Waarom? Zij waren er toch eerst? Waarom schaart Magan zich niet achter de moslimvrouwen? Moet je als moslimvrouw zo dankbaar zijn voor je opgelegde bevrijding dat je geen mening mag hebben?

Magan en aanhang zagen als enige manier, om de helden van de islamitische vrouw te zijn, het negeren en monddood maken van diezelfde islamitische vrouwen.

Mijn heldinnen die ik me niemand laat afnemen

Oumana Khadija radiya Allahoe 3anha

Dihya al-Kahina

Fatima Mernissi

Fatima Tabaamrant

Zainab Salbi

Shirin Ebadi

Astrid Lindgren

Thea Beckmann

Renate Dorrestein

5 gedachtes over “Hoe heet die vrouw die in Mali vrouwenbesnijdenis succesvol bestrijdt?

 1. Salamo aleikom

  Ik heb die film gezien althans zolang ik het kon volhouden. Nog geen tien minuten…..
  Het gekreun van die meisjes ging door merg en been. Wat ik wel uit de film haalde is wat ik allang wist. Vrouwenbesnijdenis is een vrouwenaangelegenheid. Dus het is zinloos om de mannen als boosdoeners aan te wijzen.

 2. Ik heb een tijdje geleden een boek gelezen van een Somalische vrouw over vrouwenbesnijdenis, maar ik vind het een onmenselijk inhumaan gebeuren.
  Ik ben ervoor dat deze onmenswaardige oude traditie verdwijnt, ik ben wel voor tradtie’s maar wel in het welzijn van de mens en dier in het algemeen.
  Voor de hele existentie ben ik voor een humane menselijke bestaan van de mens, en tegen martelen en pijnigen van de mens.
  Daarom wil ik deze petitie van deze voormalig onderdrukte vrouwen tekenen.
  Ben goed voor elkander en laat leven wat leeft, dus de boodschap is lief zijn voor elkaar, en laat de Heer onze gebeden verhoren dat deze onmenswaardige dingen niet meer gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s