Netwerkbijeenkomst van Stichting NISM

Stichting NISM (Netwerk Internationale Samenwerking Marokko) organiseerde in samenwerking met COS-RMH een netwerkbijeenkomst voor Marokkaanse zelforganisaties die in het kader van ontwikkelingssamenwerking projecten ondersteunen in Marokko. De bijeenkomst vond plaats op 16 november vanaf 17.00 uur bij het Wereldmuseum te Rotterdam.De netwerkbijeenkomst was bedoeld om samen met de Marokkaanse organisaties te discussiëren over (on)mogelijkheden op het gebied van internationale samenwerking met Marokko. De bedoeling was om te inventariseren waar de behoeften/problemen/belemmeringen, maar ook de successen van de Marokkaanse organisaties liggen op dit gebied.Het thema was ”Projectmatig werken”, van idee tot de uiteindelijke uitvoering. Hierbij werden een aantal onderwerpen aan de orde gebracht zoals: samenwerken met je counterpartner in Marokko, het opstellen van een projectplan, benaderen van fondsen, geld inzamelingen, samenwerken met maatschappelijke organisaties in Nederland t.b.v. het project, netwerken etc. Er was ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen en onderling te discussiëren.De avond begon met de presentatie van het Kaasproject door een van de oprichters Dhr. M. Kranenbrug van Stichting Human Force. http://www.human-force.nl 

De discussie werd gevoerd met de volgende panelleden

Dhr. Hans Wemmers, Cordaid

Dhr. Marco Kranenburg, Stichting Human Force

Dhr. Mohammed Sghir, stichting Al Jisr

Mw. Fadma Bouchataoui, medewerkster Servicebureau van COS

Rijnmond& Midden Holland en consultant stichting NISM

Na de aardbeving in Elhouceima heeft de Marokkaanse gemeenschap in Nederland massaal hulp verleent aan de slachtoffers. Dus aan goodwill ligt het niet.

Tijdens de eerste gedeelte van de discussie werden de knelpunten besproken. De vrijwilligers die projecten opzetten hadden het meest moeite met de financiële voorwaarde voor de subsidie van hun project. Daarnaast vinden de eerste generatie Marokkanen het moeilijk om hun project op papier te zetten om subsidie aan te vragen.

Mensen vinden het moeilijk om geld te verzamelen om hun project te realiseren. Dat begreep ik niet. Marokkanen sturen massaal geld naar Marokko. Waarom zou je geen geld kunnen verzamelen bij de Marokkanen zelf? Als die ruim een miljard per jaar constructief wordt geïnvesteerd dan heb je helemaal geen subsidie of fonds nodig.

Een man uit het publiek werd heel emotioneel omdat volgens hem hij geen subsidie kan krijgen omdat de media de Marokkanen in een kwaad daglicht plaatst. Zo stond na de Ramadan in de Elsevier dat Marokkaanse moskeeën rond de 7 miljoen euro per jaar naar Marokko sturen. Met zo’n bedrag vind ik het raar dat hij zich afvraagt waar hij het geld vandaan moet halen om een project op te zetten.

Dhr. Hans Wemmers van Cordaid vertelde over SMHO. Turkse moslims die de Ramadan gebruiken om geld in te zamelen voor projecten in Turkije. Dit zou ook een voorbeeld zijn voor de Marokkanen.

Ik ben blij dat de man die klaagde over de media- en dat hij geen subsidie kreeg omdat volgens hem de media moslims zwartmaakt- niet representatief was voor de rest van de Marokkanen. Want na de pauze werden de oplossingen besproken. En daar werden een aantal succesvolle projecten benoemd die gefinancierd zijn door Marokkanen zonder een cent subsidie!

Dhr. Hans Wemmers benadrukte dat de kracht bij de Marokkanen zelf ligt. En dat het veel beter is om samen te werken om grote projecten op te zetten. Er is voldoende capaciteit in de eigen netwerk. Marokkanen doen zichzelf te kort door de eigen inzet, betrokkenheid en integriteit te ontkennen. Dit is zijn conclusie naar aanleiding van de grootscheepse aktie die Marokkanen op touwen hadden gezet na de aardbeving in Elhouceima.

Abdelhamid Tahiri voorzitter van vereniging anNajda zei dat subsidie als een middel moet gezien worden niet en niet als doel. Een moslim die geen hand ophoudt is beter dan een moslim die dat wel doet. In twee maanden hebben ze 400 betalende leden geworven.’ Je moet niet afwachten tot een ander het voor je doet maar zelf de mouwen opstropen.’ Ze hebben 30 dialyseapparaten gekregen voor een dialysecentrum in Marokko. Als je inzet toont zijn anderen ook eerder geneigd je te steunen.

http://www.annajda.nl/default.htm

Fadma Bouchataoui gaf advies om een goed plan schrijven en een betrouwbare counterpartner in Marokko zoeken. Cos stelt hoge eisen aan projecten. Ze moeten bijvoorbeeld duurzaam zijn. Dus geen spullen verschepen naar Marokko die daar ook verkrijgbaar zijn. Dat is op lange termijn juist schadelijk voor de economie. En door lokaal in te kopen beperk je de transport en bespaar je het milieu. http://www.cosrijnmond.nl/

Op 13 december 2006 vindt een bijeenkomst plaats genaamd ‘Marokko In Focus‘

Informatie bijeenkomst over fondsen.

Geinteresseerden kunnen zich voor 30 november aanmelden bij Ana Baric a.baric@cosrmh.nl of Fadma Bouchataoui@cosrmh.nl tel:0102755955

3 gedachtes over “Netwerkbijeenkomst van Stichting NISM

 1. “Een man uit het publiek werd heel emotioneel omdat volgens hem hij geen subsidie kan krijgen omdat de media de Marokkanen in een kwaad daglicht plaatst. Abdelhamid Tahiri voorzitter van vereniging anNajda zei dat subsidie als een middel moet gezien worden niet en niet als doel. Een moslim die geen hand ophoudt is beter dan een moslim die dat wel doet.”

  Misschien is het goed te weten hoe steeds meer niet (Marokkaanse) moslims, zeg maar gewonen Nederlanders, tegen dit “grootschalige” etnische potverteren aankijken.

  Voor een impressie bezoek maar eens onderstaande site:

  atlucida.web-log.nl

 2. Ik wil graag iets weten over stichting Human Force.
  Zou u me a.s.b. hierover wat informatie mailen?
  Dank u wel alvast

  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s